Vegyszerrel, vagy anélkül?

Takarítanunk folyton kell, de vajon milyen árat fizetünk a hatékony vegyszerekért és lehetne-e nélkülük is tisztaságot varázsolni?

Mi is az a vegyszer?

A kemikáliák, azaz vegyszerek alapvető építőelemek, amelyek a Föld összes élő és élettelen lényét/dolgát alkotják. Számos vegyi anyag természetesen előfordul a környezetben, megtalálható a levegőben, a vízben, az élelmiszerekben és az otthonunkban. Egyes vegyszerek szintetikusak, és mindennapi termékekben használják, a gyógyszerektől a számítógépeken át a szövetekig és az üzemanyagokig. Más vegyi anyagokat nem szándékosan állítanak elő, hanem kémiai folyamatok melléktermékei.

Számos vegyszert használnak életünk minőségének javítására, és a legtöbb nem káros a környezetre vagy az emberi egészségre. Egyes vegyszerek azonban bizonyos mennyiségben árthatnak, és csak akkor szabad használni, ha a lehetséges kockázatokat megfelelően tudják kezelni.

Hogyan kerül bele a Föld körforgásába?

Sok vegyszer előállítása, vagy keletkezése során bejuthat a levegőbe, vízbe, talajba. Ezek környezetre gyakorolt hatása függ a mennyiségtől, típustól, koncentrációtól, vagy fellelhetőségétől. Egyes vegyszerek károsak lehetnek, ha a környezetbe kerülnek, még akkor is, ha nincs azonnali, látható hatás. Néhányuk hatalmas veszélyt jelent, mivel bejut a táplálékláncba, felhalmozódik vagy sok éven át megmarad a környezetünkben.

Mi is rengeteget tehetünk környezetünk védelmének szempontjából.

  • Ha tisztítószereket, tisztálkodószereket vásárolunk, a termék címkéjén tudunk tájékozódni annak összetételéről és az utasításokat is figyelmesen olvassuk el, ami a használatot illeti.
  • Tájékozódjunk van-e alternatíva a káros vegyszerekre, amik kevésbé terhelik környezetünket
  • Fontos volna utánajárni lokálisan milyen opciók vannak a különböző hulladékok kezelésére és újrahasznosítására.
  • Az üzemanyaggal való spórolás is nagyon nagyot könnyíthet az emberek ökológiai lábnyomán, sőt a vízzel való takarékosság is fontos.

Ha már tisztítás, nem lehetne vegyszer nélkül?

Számos alternatíva van arra, hogy természetesen módon szálljunk szembe a kosszal, szennyeződésekkel, kórokozókkal, de segítségül hívhatjuk az egyik ősi elemet is, a tüzet. Persze nem szó szerint, de a forróság a vízzel kombinálva, nem csak fertőtlenít, de megfelelően oldja a koszt. A forró gőzös tisztítógépek egy környezettudatos alternatívát nyújtanak számos vegyszert igénylő, takarítási folyamatra.

Persze sajnos előfordul, hogy egy foltra kénytelenek vagyunk vegyszert bevetni, de a kevesebb több elven, tegyünk többet a bolygónkért!

Kapcsolatfelvétel