Mire kell a víz és miért kellene takarékoskodni vele?

A víz földi életünk alapja, nem is igazán fordítunk kellő figyelmet arra, hogy óvjuk vízkészleteink, pedig ez fontosabb ügy, mint gondolnád. Az iváson és a tisztálkodáson kívül, vajon mennyi mindenhez elengedhetetlen a H2O?

A hidrogén és az oxigén vegyülete, azaz a víz mindennapjaink része. Onnantól, hogy kipattanunk az ágyból, már nyúlunk is egy pohárért, hogy szomjunkat oltsuk, vagy a mosdókagyló fölé hajolva arcot/fogat mossunk. A reggeli zuhanyhoz sincs fogható, de ezeken a víz luxuscikkeken kívül megannyi területen használunk vizet.

Mondhatjuk úgy is, hogy a túlélés egyik alappillére az éltető víz: ezzel locsoljuk a termést, ezt isszák az állatok, testünk nélküle működésképtelen, az ipar is rengeteget használja: áramtermeléshez, gyártáshoz, szállításhoz.

Az általunk használt vízkészletet helyi tavak, folyók, patakok vagy földalatti víztartó rétegek biztosítják.

A MaVíz adatai szerint egy lakossági felhasználó naponta átlagban 97,8 liter vizet használ el. Majdnem 100 litert! Egy kádfürdő 100-120 liter is lehet például, de egy WC öblítés is 10-15 liter. Főzünk is, mosogatunk is, takarítunk is.


A lakossági édesvízkészleteinek nagy részét gyepek, virágágyások és veteményeskertek öntözésére, valamint autók mosására és úszómedencék feltöltésére is használjuk.

A falvak/városok is nem kevés mennyiségben élik fel a vizet. A tűzoltók is vizet használnak, az utcák tisztítására is víz kell, közterületek, parkok növényvilágához is tetemes mennyiségű vízre van szükség.

Iskolák, közintézmények, könyvtárak, munkahelyek, gyártás, mind töménytelen mennyiségű vizet használnak. A földfelszín 70%-a víz, de ennek csak 1%-a édesvíz, amit erre lehet használni. Abszurd, igaz?

Étterem, fodrász, autómosó, lehetetlen volna olyan helyet mondani, ahol nincs szükség vízre.

Ha ez a sok információ ledöbbentett, akkor mondunk még párat, miért is érdemes vigyázni a vízre.

 Ahogy már említettük a Föld vízkészletének 99%-a sós, emberi fogyasztásra és felhasználásra alkalmatlan víz, jégsapkákba fagyott víz, vagy épp olyan forrásból származtatható, melyhez hozzáférni emberileg nehézkes, ezért 1%-unk maradt.

Annak ellenére, hogy a friss, tiszta vízforrások iránti igényünk folyamatosan növekszik – a népességnövekedés és az ipar miatt – a víz ugyanannyi marad. Ennek az az oka, hogy bár a víz körforgása végül visszajuttatja a vizet a Földre, nem mindig ugyanarra a helyre, vagy ugyanolyan mennyiségben és minőségben. A víz minőségi kérdése igazán hangsúlyos, hiszen a vegyszerekkel szennyezett víz nem csak alkalmatlanná válik, de javában szennyezi a környezetet is.

Összességében tehát a víznek van egy álladó édesvízi készlete, mely a körforgásnak hála ugyan visszajut a Földre, sajnos nem mindig a megfelelő minőségben teszi azt és van, hogy teljesen máshová koncentrálódik. Egyre többet használunk és egyre kevesebb marad. De vajon hogyan vigyázhatunk rá?

Vannak olyan tippek melyekkel Te is sok vizet spórolhatsz:

  • A zuhanyzás például 40-70 liter víz, míg a kádfürdő 100-120 liter víz. Ha nem is mindig, de olykor fontos, hogy kicseréld az ázást egy gyors zuhanyra, hiszen a bolygó a mi felelősségünk.

  • Ha a fogmosást vagy a kézmosást, arcmosást nem végig nyitott csappal csinálod, azzal is rengeteget spórolhatsz!
  • Ha a termékeket és szolgáltatásokat nézzük, fontos ott is észnél lenni, hiszen a felesleges holmik megvételével a keresletet növelve, nő az ipar által használt víz mennyisége, ezért ha évi 2 pamutpólóval kevesebbet veszel meg, már az is nagy segítség a Földnek.

Szerencsére ahogy fejlődik a tudomány, nem csak olyan megoldásokkal rukkolunk elő, amik pazarolják a vizet, de olyanok is vannak, amik vizet spórolnak. Vegyük például a mosogatógépet: míg kézzel 60 liter vizet is elmosogatunk, géppel ez csupán 15 liter.

Egyre inkább teret hódítanak a környezettudatos megoldások. Az autókozmetikák is rengeteg vizet használnak fel, holott egy forró gőzös, kárpittisztító automata is hatékonyan tisztít, fertőtlenít és egy utastér pár deci vízzel tisztává varázsolható, ráadásul vegyszer nélkül is akár.

„Ma megspórolok több liter vizet” – mondta 7 milliárd ember és a Föld egy szebb, kevésbé terhelt világ lett.

Kapcsolatfelvétel